Nechajte sa pri pečení medovníkov inšpirovať tými najlepšími. A práve s medovnikárkou Táňou sme sa pozreli špeciálne aj na medovníčky. Nechajte sa ňou inšpirovať a o ich mäkkosť sa už nebudete musieť obávať. Odmenou vám budú mäkké a prevoňané medovníčky.
Tánin recept na mäkké vianočné medovníčky
Medovníčky musíte piecť s láskou
Dobrý recept mäkké medovníčky
Ak sa píše v recepte preosiať, preosejte
Domáce suroviny sú základom každého receptu na mäkké medovníky
Cesto na perník treba poriadne vyhniesť
Cestu na medovníky doprajte oddych
Mäkké medovníčky od začiatku do konca
S múkou opatrne
Krásne zdobené mäkké medovníčky
Nezabudnite na hlavnú ingredienciu vianočných medovníčkov
Recept na mäkké medovníčky podľa medovnikárky Tatiany Pavlovičovej
Tánin recept na mäkké vianočné medovníčky
Keď vstúpite na miesto, kde sa odohráva Tánin sladký svet, zaleje vás čaro Vianoc a spomienok. Vôňa pečených medovníčkov, ale aj Táničkiná energia je taká intenzívna, že by sa dala krájať. Táňa sa medovníčkom venuje už od strednej školy, kedy ich piekla a zdobila hlavne pre seba: „Vždy to bol nejaký trojrozmerný medovník. Medovníková chalúpka, sane so sobmi. 3D medovníky mi učarovali už od začiatku a aj sa mi s nimi darilo,“ popisuje svoje začiatky medovnikárka.
Medovníčky musíte piecť s láskou
Približne pred siedmimi rokmi ju oslovili včelári, či by nepripravila medovníčky na ich výstavu. Minuli sa do posledného a odvtedy jej medovníčky zožali úspech na ďalších výstavách, ale aj v rodine, medzi známymi, ale aj v okruhu stálych zákazníkov, ktorí si medovníčky objednávajú na rôzne príležitosti. „Medovníky som nikdy nebrala ako prácu. Tak sa ani robiť nedajú. Musíte ich robiť s láskou, dávať im kus zo seba a oni sa vám potom odvďačia,“ hovorí s úsmevom Táňa.
Stále sa tak snaží posúvať ďalej, aj keď sa občas zdá, že už niet kam. Okrem medovníkov pečie aj rôzne zákusky, torty alebo dezerty. Rada skúša aj tie moderné a často si recept mení podľa toho, ako jej to príde chutnejšie.
O tom, že Táňa žije svojimi medovníkmi, hovoria aj jej ďalšie aktivity: „Som v úzkom kontakte s veľkým množstvom medovnikárok ako na Slovensku, tak po celom svete a väčšina z nich bola už u mňa doma. Kým situácia dovolila organizovala som s kamarátkami stretnutie medovnikárok s medzinárodnou účasťou. A už tri roky organizujem rôzne kurzy pečenia a zdobenia medovníkov u seba doma, ale aj na prestížnych školách pre ženy z celého sveta.“
Dobrý recept mäkké medovníčky
Záleží nielen na dobrom recepte. Tom overenom, zdedenom, s vlastným rodinným tajomstvom. „To, či budú medovníčky mäkké závisí ale aj od hrúbky cesta a dĺžke pečenia,“ vysvetľuje Táňa.
Medovníčky sa nesmú vysušiť a treba ich piecť čo najkratší čas. Každá rúra pečie inak, presný časový odhad preto medovnikárka nemá, čo vie ale určite: „Medovníčky pečieme, kým nie je povrch pevný.“
Náš tip: Pri pečení používajte narezaný pergamenový papier v hárkoch. Ušetríte množstvo času počas prípravy.
Ak sa píše v recepte preosiať, preosejte
Nikdy nepodceňujte to, čo hovorí recept. Všetky suché ingrediencie pri medovníčkoch preosejte a poriadne zmiešajte. Až potom idú ostatné suroviny. Všetky ale izbovej teploty, nič chladné a studené.
Domáce suroviny sú základom každého receptu na mäkké medovníky
Ak môžete, dávajte prednosť domácim surovinám. Múka z mlynu, vajíčka od domácich sliepok alebo med od včelára. Hlavne ten med nepoužívajte z obchodu. Zájdite si ku včelárovi a kúpte si pravý bez prímesí. „My využívame svoj vlastný med. Agátový, bylinkový, lesný. Včelárčime už dlho a med z obchodu nepoužívame,“ odhaľuje Tánička ďalšie tajomstvo jej mäkkých medovníkov.
Cesto na perník treba poriadne vyhniesť
Aj cez boľavé ruky, aj keď sa vám zdá, že už je po pár minútach všetko spojené. Dlhšie hnetenie je pre medovníčky rovnako dôležité ako suroviny, z akých ich pripravujete. Na hnetení si preto dajte záležať.
Cestu na medovníky doprajte oddych
Nie ale v chlade. Celý život medovníčkov sa musí diať pri izbovej teplote. Cesto na medovníčky nechajte oddychovať pokojne aj deň, dva. Nikam sa s ním neponáhľajte.
Mäkké medovníčky od začiatku do konca
Aj na toto má medovnikárka odpoveď: „Ak chcete mať medovníčky mäkké hneď po upečení, použite recept, v ktorom je tuk. Tie bez tuku vám zmäknú až neskôr.“
S múkou opatrne
Keď už máte cesto pekne odležané, s múkou to veľmi nepreháňajte. Posypte si trochu dosku, odležané cesto si ešte premieste a od vaľkania nemúčte. Ak sa vám stále cesto lepí, pomúčte len valček.
Nepristane im ani suchý vzduch ani vysoká vlhkosť Medovníčky treba skladovať v uzavretých nádobách, čím ich ochránite pred suchým vzduchom, ktorý zapríčiňuje ich stvrdnutie. Táňa však hovorí aj o vysokej vlhkosti: „Nepristane im ani suchý vzduch, ani vysoká vlhkosť. V oboch prípadoch môže začať opadávať poleva. Okrem vlhkosti nasávajú medovníčky aj pachy.“
Krásne zdobené mäkké medovníčky
Vianočné medovníčky nezdobte hneď po upečení, kedy medovník ešte pracuje, ale nechajte ho minimálne jeden deň postáť.
Na zdobenie Táňa odporúča klasickú cukrovú polevu pripravenú z bielka, cukru a trochy citrónovej šťavy. Jej správnu hustotu spoznáte podľa toho, že z lyžičky nesteká, ale opadáva. Medovníčky môžete zdobiť aj slivkovým lekvárom, orieškom alebo mandľami.
Nezabudnite na hlavnú ingredienciu vianočných medovníčkov
Tá je dôležitá nielen pri pečení vianočných medovníčkov, ale čohokoľvek a kedykoľvek. „Musíte ich piecť s trpezlivosťou a láskou a oni sa vám potom odvďačia,“ uzaviera medovnikárka Tatiana Pavlovičová.
Recept na mäkké medovníčky podľa medovnikárky Tatiany Pavlovičovej
- 500 g hladkej múky t650
- 190 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 125 g medu
- 125 g masla alebo palmarínu
- ½ balíčka perníkového korenia
- 1 kopcovitá lyžička sódy bikarbóny
Suché ingrediencie preosejeme a spolu premiesime. Pridáme všetko ostatné izbovej teploty. Poriadne vyhnetieme a necháme odstáť pri izbovej teplote minimálne do druhého dňa. Rozvaľkáme na 4 - 5 mm, vykrajujeme a pečieme pri 200 stupňoch približne 4 - 5 minút. Ozdobujeme až na druhý deň.